Menu

De Waaier zorgt voor verbinding tijdens coronacrisis door matchen laptops

Verbinding maken is broodnodig tijdens de coronacrisis; verbinding om thuisonderwijs te kunnen volgen, verbinding om oma te laten weten dat je aan haar denkt, verbinding om vanuit het ziekenhuis het thuisfront te laten weten dat je oké bent. Zonder verbinding geen verbondenheid.

Vanuit haar rol als verbinder wilde Stichting De Waaier een bijdrage leveren aan die verbinding tijdens de coronacrisis en riep op om laptops, tablets en iPads te doneren voor leerlingen, ouderen en patiënten. Zeker vijftien stuks zijn er gedoneerd door o.a. SQR Hosting / Cyso Group, Kramer & Co verzekeringen en diverse particulieren die deels door ICT vanaf Morgen gebruiksklaar zijn gemaakt.

Thuisonderwijs

Scholieren en studenten moeten momenteel noodgedwongen thuisonderwijs volgen. Docenten geven instructies via Zoom, leerlingen maken opdrachten in een elektronische leeromgeving en studenten volgen online colleges. Maar wat als je onder de armoedegrens leeft en geen geld hebt voor een goede laptop? Gelukkig bieden gemeenten en scholen zelf hierin vaak al ondersteuning. Voor sommigen kwam deze hulp echter niet snel genoeg op gang en hadden per direct een laptop nodig om hun opdrachten voor school te kunnen doen. Via stichting Prakkkie072 en Basisschool De Cocon heeft De Waaier diverse laptops kunnen schenken aan kinderen uit minima-gezinnen. Bovendien zijn er een aantal MacBooks geschonken aan studenten van het Horizon College die op deze manier hun studie Grafische Vormgeving ook thuis konden vervolgen.

Eenzaamheidsvirus

Koning Willem-Alexander zei het al: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Na de sluiting van de (verzorgings)tehuizen voor publiek blijven veel hulpbehoevenden eenzaam achter. Het is niet alleen een fysieke maar ook sociale ‘lockdown’ zonder bezoek van familie. ‘Vitamine S’ (van sociaal contact) noemde hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange het al; “Patiënt Nederland is dan wel gebaat bij het collectief uit elkaars buurt blijven, menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel.” In het Oranje Huis in Alkmaar is dit normaal gesproken al een heikel punt. Gelukkig heeft De Waaier ook hier een kleine bijdrage kunnen doen met laptops om contact te kunnen onderhouden met familie of vrienden.

Blik naar buiten

Ook op de Intensive Care-afdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar konden ze iPads gebruiken. Voor coronapatiënten in quarantaine betekent het letterlijk een blik naar buiten. Patiënten die daartoe in staat zijn onderhouden zo contact met hun familie en vrienden die bezorgd achterblijven. Verpleegkundige Ilona: “Ook als deze epidemie over is kunnen we de iPads meer dan gebruiken omdat veel IC-patiënten nog niet kunnen schrijven maar wel letters kunnen aanwijzen of tikken.” Zorgcentrum de Vleugels bewijst dat maatschappelijke organisaties zelf ook behoorlijk maatschappelijk betrokken kunnen zijn. Eerder ontvingen zij een iPad van ICT vanaf Morgen na bemiddeling van Stichting De Waaier maar na onze oproep zeiden zij: “Patiënten op de IC hebben het nu harder nodig dan wij” en gaven hem door aan IC-verpleegkundige Ilona.

Ander vraag en aanbod

Voor Stichting De Waaier is het maken van matches tussen betrokken ondernemers en maatschappelijke organisaties dagelijks werk vanuit de missie om zoveel mogelijk ondernemers in de regio een –vrijwillige– bijdrage te laten leveren aan de maatschappij. “Hoe mooi is het om te zien dat zelfs ondernemers die hard getroffen worden niet bij de pakken neer gaan zitten en in actie komen. Dat is hét voorbeeld van een maatschappelijk betrokken ondernemer”, aldus Ralph de Kleijn, manager van De Waaier.
Ondernemers of organisaties die een andere soort bijdrage willen leveren kunnen bij stichting De Waaier hun aanbod kenbaar maken. Annabel Stierp-Sinke, relatiebeheerder van De Waaier: “Veel hulp kan ook op afstand. Denk aan juridisch advies geven, een maaltijd bereiden of een virtuele beweegles voor ouderen verzorgen. Elk klein gebaar kan voor een ander iets groots betekenen, zeker in deze tijd.”