Menu

In de spotlight

Anjo Brombacher fotografeert bewoners De Waterkant

Sommige mensen geloven dat je iemands levensverhaal kunt aflezen in het gezicht. De lijnen, de ogen, de uitdrukkingen vertellen de ervaringen van het leven. Bij de cliënten van De Waterkant, onderdeel van Esdégé-Reigersdaal, gaat dit proces misschien wel sneller dan ‘normaal’. Anjo Brombacher, coach/klankbord én portretfotograaf zette de tijd even stil met een reeks bijzondere portretten van de bewoners van De Waterkant.

Geïsoleerd

Anjo Brombacher en Marian de Koning, begeleidster en verpleegkundige bij De Waterkant, vonden elkaar tijdens de MatchMarkt van stichting De Waaier. Marian: “Vaak zijn er weinig mooie foto’s van de cliënten. Als je ze in hun vertrouwde omgeving fotografeert staan er altijd andere zaken op de foto die afleiden van waar het eigenlijk om gaat.” De bewoners leven veelal redelijk geïsoleerd; hun leefomgeving is klein en ze zijn vaak erg in zichzelf gekeerd. “Ik heb ervoor gekozen de cliënten juist te ‘isoleren’ uit hun omgeving en tegen een donkere achtergrond te portretteren zodat alle aandacht naar hen gaat”, aldus Anjo.

Aandacht

Juist die aandacht is zo waardevol, vertelt Marian. “In de zorg draait het vaak om de primaire verzorging, terwijl die een-op-een aandacht zorgt voor een extra lichtpuntje voor de cliënten. Tijdens de fotoshoot mochten zij zelf dat lichtpuntje zijn door letterlijk even in de spotlight te staan. Ook voor Anjo was het een bijzondere ervaring, via de camera lukte het hem om echt contact te maken met deze bewoners. Kan een beeld van jezelf je zelfbeeld veranderen? Voor de cliënten van De Waterkant in ieder geval voor even.

Kijk voor meer informatie over het werk van Anjo Brombacher op zijn website.